Przepisy

Kruche ciasteczka bezglutenowe

Składniki:
– 300 g mieszanki mąk bezglutenowych (100 g mąki gryczanej, 100 g mąki kukurydzianej, 60 g mąki ryżowej i 40 g mąki ziemniaczanej)
– 200 g zimnego masła
– 75 g cukru trzcinowego/ ksylitol
– 2 jajka

Ciasto szybko zagnieść, włożyć do lodówki do schłodzenia(ok.15 minut), rozwałkować na ok. 3 mm, wykrawać ciasteczka i przełożyć na blaszkę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, a blaszkę w międzyczasie wstawić do lodówki, żeby ciasto jeszcze raz schłodzić. Kruche ciasteczka muszą być włożone bardzo zimne do gorącego piekarnika – wtedy najlepiej wychodzą.
Piec ok. 12 minut.

Po wystudzeniu przełożyłam dżemem z czerwonej porzeczki lub powidłami, który jest troszkę kwaskowaty i świetnie pasował mi do słodkiego ciasta.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *