Przepisy

Karpatka Bezglutenowa

Składniki:
Ciasto:
130 g oleju kokosowego
1 szklanka wody
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
5 jaj
3/4 płaskiej łyżeczki sody

Krem:
3 torebki budyniu waniliowego bez cukru (ja użyłam Gellwe, jedna torebka miała 40 g)
950 ml mleka
100 g oleju kokosowego
6 łyżek ksylitolu
Przygotowanie:

WYKONANIE:
Ciasto:
W garneczku rozpuść olej kokosowy i gdy będzie już płynny dodaj do niego wodę i zagotuj.
Gdy zacznie bulgotać – ściągnij z gazu i ciągle mieszając stopniowo dodawaj zmieszane mąki.
Nie przejmuj się, że powstała Ci „klucha” zamiast ciasta – takie ma być.
Odłóż ciasto, aby stygło. Gdy ostygnie zmiksuj z jajami i sodą. Ciasto podziel na dwie części.
Piekarnik nastaw na 200 stopni – grzanie góra dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. ( ja użyłam akurat okrągłej). Papier posmaruj cieniutką warstwą oleju kokosowego.
Przygotuj ciepłą wodę w szklance, aby maczać w niej łyżkę do nakładania ciasta – ciasto mocno się klei. Ciasto rozsmaruj zwilżoną łyżką na całej powierzchni papieru do pieczenia..
Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 20 minut. Ważne, aby ciasto było zarumienione.
Po wyjęciu pierwszego blatu ciasta – powtórz te same czynności z drugim blatem.
Krem:
Trzy budynie waniliowe i ksylitol rozpuść w 300 ml zimnego mleka. 650 ml mleka wlej do garnka i zagotuj.Gdy mleko będzie delikatnie bulgotać – ciągle mieszając – dodaj do niego wcześniej przygotowane mleko z budyniami i ksylitolem. Porządnie wymieszaj, aby nie było grudek.Całość zagotuj (ciągle mieszając).
W momencie, gdy budyń zacznie gęstnieć – ściągnij garnek z ognia i mieszaj do momentu, aż uzyskasz gęstą masę. Budyń odstaw, aby ostygł. Gdy ostygnie zmiksuj budyń z olejem kokosowym. Pamiętaj, aby najpierw przez chwilę miksować olej kokosowy, a następnie stopniowo dodawać do niego zimny budyń. Tak przygotowaną masą pokryj pierwszy, ostudzony blat ciasta (pamiętaj, aby spód ciasta był „garbami” do góry, czyli w takiej pozycji, w jakiej został wyciągnięty z piekarnika). Masę budyniową przykryj drugim blatem. Odstaw w zimne miejsce na 1-2 godziny, aby masa się ścięła.

Podoba Ci się wpis? Udostępnij go!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *