Przepisy

Fit Bounty

Składniki: 

  • 3/4 szklanki kaszy  jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 100 gram wiórków kokosowych
  • tabliczka gorzkiej czekolady 

Wykonanie:

Na początek pozbywamy się goryczki z kaszy, więc  porządnie ją opłukujemy. Następnie kasze wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem, dodajemy ksylitol i gotujemy na wolnym ogniu. Z kaszy musi się zrobić taka „sztywna papka”, ale trzeba uważać na ilość mleka. Jeśli zauważysz, że kasza wsiąkła je całkiem, a nie jest jeszcze ugotowana – dolewaj mleko etapami. Jak spostrzeżesz „sztywną papkę” możesz ją zblendować albo zostawić ją w takiej postaci. Ja osobiście wole gładką masę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i odstawiamy „papkę” do ostygnięcia. Gdy masa będzie już zimna, możesz śmiało formować z niej batoniki. Potem oblej je rozpuszczoną wcześniej już, gorzką czekoladą. Włóż wszystko do lodówki. Po 2 godzinach masz super szybki deser do kawy 🙂 Smacznego! 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *