Przepisy

Zdrowy chleb – prosto z własnego piekarnika!

Ostatnimi czasy borykałam się z problemami jelitowymi po spożyciu sklepowego chleba. Dlatego postanowiłam i już od dobra miesiąca piekę swój własny domowy chleb. Nie wymaga on jakiś wielkich umiejętności! To najprostszy przepis jaki istnieje i każdy będzie potrafił go zrobić. Jego smak jest rewelacyjny, a najważniejsze jest dla mnie to, że w końcu pozbyłam się problemów jelitowych po zjedzeniu chleba! Poznajcie mój sekretny przepis.

Składniki:

  • pół kilo mąki pszennej chlebowej 1050 ( kupuję w Lidlu, mąka Bio za 3,99 zł, nie używaj mąk 2000 – wychodzi wielka „klucha”, nie polecam )
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • słonecznik ( 3 łyżki )
  • 1 szklanka otrębów/płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • dodatkowo można dodać również: pestki dyni, sezam, siemie lniane po ok. 2 łyżki
  • 1 łyżeczka maku do posypania na wierzch

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki wymieszaj, dodaj pokruszone drożdże i zalej je 2 szklankami ciepłej wody, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut żeby ciasto wyrosło, potem przełóż do formy ( ja używam silikonowej z ikea rozmiar 16 cm x 8 cm x 27 cm) i piecz 50 minut w 220 stopniach.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *