
Domowy budyń czekoladowy
Idealna przekąska na deser dla Każdego!
Składniki:
- 2 szklanki mleka (tj. ok. 500 ml)
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Do rondelka wlewam połowę podanego w przepisie mleka, czyli jedną szklankę. Wrzucam masło i stawiam na malutkim ogniu, by spokojnie się zagrzało. W tym czasie do miski wrzucam żółtko, wlewam resztę (też 1 szklankę) mleka, dodaję cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i mieszasz.
Do gorącego mleka z masłem dodaję zawartość miski, wlewam powoli, cały czas mieszając. I na niewielkim gazie trzymam, aż budyń zgęstnieje. Cały czas mieszam. Gdy zgęstnieje (zaraz po zagotowaniu), to chwilkę jeszcze trzymam na gazie, po czym gaszę ogień i dokładnie mieszam, aż nie będzie grudek. Dodaje do tego drobno pokrojoną gorzką czekoladę 🙂
😉 Smacznego.

