Przepisy

Domowy budyń czekoladowy

Idealna przekąska na deser dla Każdego!

Składniki:

  • 2 szklanki mleka (tj. ok. 500 ml)
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:

Do rondelka wlewam połowę podanego w przepisie mleka, czyli jedną szklankę. Wrzucam masło i stawiam na malutkim ogniu, by spokojnie się zagrzało. W tym czasie do miski wrzucam żółtko, wlewam resztę (też 1 szklankę) mleka, dodaję cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i mieszasz.

Do gorącego mleka z masłem dodaję zawartość miski, wlewam powoli, cały czas mieszając. I na niewielkim gazie trzymam, aż budyń zgęstnieje. Cały czas mieszam. Gdy zgęstnieje (zaraz po zagotowaniu), to chwilkę jeszcze trzymam na gazie, po czym gaszę ogień i dokładnie mieszam, aż nie będzie grudek. Dodaje do tego drobno pokrojoną gorzką czekoladę 🙂

😉 Smacznego.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *