chleb bezglutenowy
Przepisy

Chleb Bezglutenowy

Ostatnio potrzebowałam urozmaicenia i postanowiłam spróbować (po raz kolejny!) upiec chleb bezglutenowy. Jakiś czas temu zrobiłam chleb owsiany, ale… kompletnie nic z niego nie wyszło. Znalazłam więc inny przepis, w którym główną rolę pełnią moje ulubione trzy mąki – ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana. Chleb jest przepyszny i bardzo łatwy do przygotowania. Mam nadzieję, że i Ty się w nim rozsmakujesz 🙂

Składniki:

  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 28 g świeżych drożdży
  • 460 ml mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 2 kopiaste łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 2 małe jajka
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Wykonanie:

1.Wymieszaj wszystkie składniki oprócz oleju wymieszaj w misce, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Kiedy wszystkie składniki połączą się dodaj olej i ponownie wymieszaj.

2. Ciasto przełóż do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego naczynie z wodą aby zaparować piekarnik.

3. Po ok. 40 minutach minutach ciasto powinno wyrosnąć,mokrą ręką wyrównaj jego powierzchnie, posyp delikatnie mąką ryżową i natnij nożem. Wstaw do zaparowanego piekarnika na 40 minut.

4. UWAGA: Po upływie ok. 20 minut wyjmij chleb z piekarnika i wyjmij z formy, wstaw znów do piekarnika na kratkę w samym papierze na około 20 minut.

5. Wyciągnij chleb z piekarnika i odstaw na kratkę aby wystygł.

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *