
Chleb Bezglutenowy
Ostatnio potrzebowałam urozmaicenia i postanowiłam spróbować (po raz kolejny!) upiec chleb bezglutenowy. Jakiś czas temu zrobiłam chleb owsiany, ale… kompletnie nic z niego nie wyszło. Znalazłam więc inny przepis, w którym główną rolę pełnią moje ulubione trzy mąki – ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana. Chleb jest przepyszny i bardzo łatwy do przygotowania. Mam nadzieję, że i Ty się w nim rozsmakujesz 🙂
Składniki:
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki ryżowej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 28 g świeżych drożdży
- 460 ml mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- 2 kopiaste łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 2 małe jajka
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Wykonanie:
1.Wymieszaj wszystkie składniki oprócz oleju wymieszaj w misce, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Kiedy wszystkie składniki połączą się dodaj olej i ponownie wymieszaj.
2. Ciasto przełóż do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego naczynie z wodą aby zaparować piekarnik.
3. Po ok. 40 minutach minutach ciasto powinno wyrosnąć,mokrą ręką wyrównaj jego powierzchnie, posyp delikatnie mąką ryżową i natnij nożem. Wstaw do zaparowanego piekarnika na 40 minut.
4. UWAGA: Po upływie ok. 20 minut wyjmij chleb z piekarnika i wyjmij z formy, wstaw znów do piekarnika na kratkę w samym papierze na około 20 minut.
5. Wyciągnij chleb z piekarnika i odstaw na kratkę aby wystygł.
Smacznego!

